fbpx

Koliko smo puta imali situaciju da tokom online sastanka imamo problema sa zvukom, kako sa laptopa, PC, tableta, tako i sa slušalica? I to ne samo sa zvukom, već i sa mikrofonom. Na tržištu se danas nalazi veoma puno odličnih headset proizvoda (slušalica), koji mogu da zadovolje neke od osnovnih potreba za dobrim i sigurnim zvukom. Međutim, malo je onih koji Vam paralelno mogu ponuditi veoma dobar uređaj za online sastanke, kao i za slušanje i uživanje u muzici.

Iza sebe imam puno iskustva u korištenju slušalica, kako za slušanje muzike, tako i za online sastanke. I nikada nisam bio neki veliki pobornik opcije slušalica sa Bluetooth tehnologijom, za neke ozbiljnije stvari u bilo kojem segmentu korištenja istih. Dok nisam čuo Cisco HD730 model!

Za mene je bilo veliko otkriće kada sam vidio da Cisco kompanija radi vrhunske slušalice, koje su primarno napravljene za online sastanke, ne za slušanje muzike. Model Cisco HD730 je vrh ponude Cisco kompanije, kao odgovor na sve veću potražnju univerzalnih slušalica sa Bluetooth tehnologijom. Druga stvar koja me impresionirala jeste izrada istih. Vrhunski materijali, koji idealno leže i bez napora tokom dugih sastanaka (ili opet slušanja muzike). Ovo mogu reći da je bitno, jer svakodnevno koristim slušalice Sennheiser (HD650 sa pojačalom za slušalice) i Bose QuietComfort 25 Acoustic NC.

A ovaj NC je dosta bitan! I sami ste imali iskustva da tokom sastanaka Vam smeta buka okolo, pa ne možete da se fokusirate. Upravo opcija Noise Canceling (NC) doprinosi da buka okolo Vas ne smeta dok imate sastanak. Za razliku od Bose QuiteComfort 25, koje su „over ear“ model (model slušalica koji ide preko cijelog uha), Cisco HD730 su „on ear“ (slušalice ide na uho). Iskreno to mi je bio neki prvi znak upozorenja da li NC može da radi kako treba, ako su slušalice napravljene da su „on ear“ umjesto „over ear“? Ubrzo nakon prvog slušanja sam dobio odgovor … MOGU! Veoma udobne „on ear“ slušalice, koje lagano i bez ikakvog napora ili pritiska legnu na uši, blago nagnute naprijed, gdje se nalaze, veoma lijepo skriveni fokusirani mikrofoni. Na prvo slušanje muzike sam bio vidno iznenađen zvukom, kao i kompletnim uklanjanjem buke, bez dodatnih opcija za aktivaciju NC (kao što to ima Bose QuiteComfort 25). Treba napomenuti da Cisco HD730, pored Noise Canceling opcije, dodatno imaju Ambient Mode, kojim možete da kontrolišete više opcija, posebno ukoliko želite da čujete okolinu (dobijate približan osjećaj da imate „open buffle“ slušalice, kao što su Sennheiser HD650). Zgodna opcija, koja može imati primjenu tokom sastanka, a da ste pri tome fokusirani na posao.  

Druga opcija koja je bitna za online sastanke jeste mikrofon. Na Cisco HD730 isti su elegantno skriveni na slušalicama, sa blagim fokusom prema vama. Da ne znate da Cisco HD730 imaju mikrofone, teško bi ste ih primjetili, što smatram dosta dobrim dizajnerskim rješenjem. I naravno, čim imaju mikrofon, Cisco HD730 ne spadaju u klasične slušalice, već u Headset. I to ne jedan mikrofon, već ukupno 6 njih, koji služe za detekciju govora i buke okoline. Glas su čuje odlično, dosta bolje nego preko integrisanog mikrofona na laptopu.

Aktivacija slušalica ide dosta jednostavno. Imate i aplikaciju koju možete da instalirate na Android ili iPhone, preko koje možete jednostavno da kontrolišete sve opcije, pa i update slušalica (da, ima i update za slušalice). Ono što mi se dosta svidilo jeste glasovna notifikacija (glas dosta sličan Alexa) kada upalite slušalice, kakvo je stanje baterije, na koje ste uređaje konektovani. Dosta korisna opcija, koja Vam može biti od pomoći. Jednostavnim dodirom na slušalice omogućava korištenje digitalnih pomoćnika (podrška za Siri, Cortana i Google Assistant). Nažalost nema podršku za Amazon Alexa, ali ona i nije toliko bitna, pošto Cisco HD730 nisu svakodnevne slušalice, namijenjene zabavi.

Aktivacija digitalnog pomoćnika.

Na kraju mogu reći da se radi o vrhunskim slušalicama (kako opcijama koje nude, tako i veoma kvalitetnom izradom), koje će pronaći svoje mjesto u današnjoj ponudi slušalica za profesionalniji pristup online sastancima. U nekom odabiru kupovine visoko kvalitetnog headset, Cisco HD730 zauzimaju visoko mjesto pri odluci. I nećete se pokajati!

Specifikacija Cisco HeadSet 730: Cisco Headset 730 Data Sheet – Cisco

Recezent: Omar Kudović, System Engineer

Kako Vam možemo pomoći?

Ukoliko trebate asistenciju kontaktirajte naš ured.