fbpx
Datum održavanja: 20. maj
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Seminar je ograničen na 14 učesnika!

Opis:

Znate šta je kontroling, ali biste željeli bolje upoznati svrhu i njegov uticaj na svakodnevno donošenje poslovnih odluka? Slušate vaše partnere iz drugih kompanija da hvale/kude (svoj) kontroling, ali niste baš sigurni o čemu pričaju?
Albrecht Deyhle je doprinio oblikovanju kontroling prakse. On je 1971. godine u Gautingu kod Minhena osnovao Controlller Akademie i od tada je školovao preko 40.000 Njemačkih kontrolora. Osnovna misija Controller Akademie je obuka kontrolora. Obilježje Deyhle-ove koncepcije je visoka jasnost i razumljivost. Kontroling je usko povezan sa planiranjem, odlučivanjem, pripremom i prezentacijom brojki koje su orijentisane ka cilju.

Kontrolor ima zadatak ekonomske pratnje, savjetodavca i ekonomske savjesti. Kako bi saradnja između kontrolora i menadžera bila uspješna, menadžer mora biti spreman na prihvatanje neugodne istine.” Albert Deyhle

Kroz seminar će vas voditi vrhunski finansijski stručnjak Damir Sokolović, koji će kroz primjere iz prakse obraditi teme:

Svrha i cilj kontrolinga;

Razgovarat ćemo i o budžetiranju, vrijednosti dobrog planiranja i šta nam govore odstupanja od budžetskih pozicija. Upoznat ćemo se sa različitim skraćenicama i pojmovima (EBIT, KPI, Profit, COGS, CAPEX, OPEX, NWC, CF, itd.) i vidjeti da iza njih stoje samo brojevi i dobra organizacija. Naravno, direktni i indirektni troškovi, kalkulacije i alokacijski ključevi su također dio ove radionice.

Cilj seminar:

Na ovoj edukaciji obradit ćemo zadatke i organizaciju finansijskog kontrolinga te naučit ćete kako osigurati likvidnost koja je troškovno optimalna, prilagođena trenutačnoj situaciji i strukturi finansiranja odnosno kapitala.

Pri tome ćete također upoznati finansijske relevantne aspekte računovodstva i dobiti pregled modernih finansijskih instrumenata.

Seminar je namijenjen:

Seminar je namijenjen vlasnicima i direktorima kompanija svih veličina, finansijskim direktorima, zaposlenima u kontrolingu, kao i onima koji razmišljaju o uvođenju kontrolinga u svoje privredno društvo.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.30
  Mjesto i organizacija kontrolinga u privrednom društvu
  Šta je kontroling?
  Potreba za kontrolingom
  Pozicija kontrolinga u privrednom društvu i preduslovi za implementaciju kontrolinga
  Organizacija kontrolinga i organizacijska struktura privrednog društva
  Odnosi kontrolinga i menadžmenta, računovodstva, ostalih segmenata privrednog društva
  Implementacija kontrolinga i izazovi
  Važnost komunikacije
 • 11.40 – 13-15
  Finansijski izvještaji i „izvještaji“
  Osnovni elementi finansijskih izvještaja
  Struktura finansijskih izvještaja
  Upravljanje bilansnim pozicijama
  Ažurnost evidentiranja poslovnih promjena
  Bruto bilans i pomoćni dokumenti
  Likvidnost
  Profitni centri i mjesta troška
  Budžetiranje
 • 13.45 – 15.00
  Alati kontrolinga I
  KPI – Key Performance Indicators
  ABC – Activity Based Costing
  EBITDA
  Net Working Capital
  ROI – Return On Investment
  Marginalni troškovi
  Break Even Point
 • 15.15 – 16.00
  Alati kontrolinga II i kontrolinški izvještaji
  Analiza varijansi
  Obračun cijene koštanja
  Cost Of Goods Sold
  Kontribuciona marža
  Profitabilnost kupca
  Izvještavanje
  Forecasting
 • 16.00 – 16.30
  Pitanja prije nego što zvoni za kraj časa
Predavač

Damir Sokolović

Damir Sokolović je gradio svoje poslovno i stručno iskustvo na  dužnosti direktora (GM/CEO) ili finansijskog direktora (CFO) u različitim kompanijama, bankama i finansijskim institucijama. U revizorskom društvu Revsar d.o.o. Sarajevo, kao direktor, organizovao je i vodio reviziju različitih domaćih i međunarodnih kompanija. U tom periodu je stekao i zvanje Ovlaštenog revizora, te bio koautor knjige „Računovodstvo za nevladine organizacije“. U ProCredit Banci je vodio  odjel interne revizije. U naftnoj industriji bio je finansijski direktor u OMV BH d.o.o. Sarajevo (član OMV ag Wien), a nakon toga i finansijski direktor Energopetrol d.d. Sarajevo i Holdina d.o.o. Sarajevo (članovi INA/MOL grupe). Na nivou OMV grupe prošao je brojne treninge sa naglaskom na upravljanje grupama, motivaciju i pregovaranje/rješavanje sukoba. Kroz specijalistički studij „Power2Manage“ na IMD Business School, Lausanne, Švicarska, dodatno je obogatio svoje znanje u područjima upravljanja finansijama, organizacija i upravljanja timom. Kao direktor Diners Club BH d.o.o. Sarajevo je bio zadužen za reorganizaciju i jačanje položaja brenda Diners na BH tržištu. Na mjestu direktora Vakufske banke d.d. Sarajevo je bio zadužen za cjelokupno poslovanje i daljnje jačanje banke. Trenutno je direktor konsultantske kuće „DS savjetovanje“ d.o.o. Sarajevo, čiji je i osnivač.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Finansijski kontroling iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 01. maja iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.