fbpx
Datum održavanja: 29. novembar
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Radionica je ograničena na 16 učesnika!

Opis:

Sigurnost je trenutno najaktuelnija tema. Da bi zaštitili vaše poslovanje od prijetnji Cyber napada potrebno je reagirati proaktivno i na vrijeme. Biti 100% siguran i zaštićen je nemoguće, ali korištenjem integrisanih Microsoft Azure rješenja, možete pravovremeno reagovati i zaštititi digitalne podatke, vaše uređaje i resurse. To obuhvaća vaše osobne podatke, račune, datoteke, fotografije, pa čak i novac.

Neki od cyber napada koji mogu napraviti veliku štetu su:

Malware:

Malware je zajednički naziv za štetne ili maliciozne programe koje cyber-kriminalci koriste kako bi pristupili tuđim računarima. Takvi programi su obično skriveni u prilozima ili besplatnom sadržaju. Koriste se za niz nezakonitih radnji, kao što su krađa ličnih podataka, brisanje ili oštećivanje podataka, stvaranje botnet mreža (mreža zaraženih računara) i zaobilaženje sigurnosnih programa. Postoji cijeli niz različitih štetnih programa, a ovom prilikom ćemo se pozabaviti virusima, trojancima, špijunskim programima (spyware), reklamnim programima (adware) i programima za zastrašivanje (scareware).

Phishing:

Phishing je proces putem kojega prevaranti dobivaju pristup osjetljivim podacima poput korisničkih imena, lozinki ili podataka s kreditnih kartica, slanjem lažnih elektronskih ili tekstualnih poruka, koje izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije. Poruke najčešće izgledaju kao da dolaze od banaka, popularnih društvenih mreža ili internet stranica za kupovinu i prodaju.  Phishing se uglavnom izvodi putem e-poruka ili tekstualnih poruka u realnom vremenu (instant messaging), u kojima se od korisnika često traži da na lažnim internet stranicama (koje su gotovo identične stvarnim stranicama), ostave svoje podatke. Također, postoje e-poruke koje sadrže linkove i žele vas navesti da posjetite web-stranice na kojima ćete preuzeti štetne ili maliciozne program (malware), uz čiju pomoć prevaranti mogu doći do podataka ili novca. Iz priloga se može instalirati i tzv. ransomware, a ne samo malware. Takvi programi šifriraju vaše datoteke, uključujući i muziku i fotografije, a prevaranti traže „otkupninu“, kako biste ih dobili natrag.

Spam:

Svi koji imaju e-adresu dobivaju spam – neželjene promotivne e-poruke, koje se automatski šalju hiljadama ljudi, a oglašavaju ili promoviraju različite proizvode i usluge. I prevaranti na internetu šalju milione takvih e-poruka, u kojima tvrde da predstavljaju finansijske ili druge institucije i ustanove. Njihove e-poruke sadrže priloge, u kojima se navodno nalaze podaci o, naprimjer, sumnjivoj transakciji, račun, faks ili glasovna poruka.

Impersonation:

Impersonation je način gdje pošiljatelj poruke e-pošte izgleda vrlo slično stvarnoj ili očekivanoj adresi e-pošte pošiljatelja. Napadači su se često predstavljali kao adrese e-pošte pošiljatelja u krađi identiteta ili drugim vrstama napada u nastojanju da steknu povjerenje primatelja.

Ovo su samo od nekih tema koje ćemo obraditi na ovom predavanju i uživo kreirati best practice pravila i procese koji će pomoći u sriječavanju ovakvih napada.

Na ovom predavanju ćemo predstaviti slijedeće mehanizme zaštite:

Kroz interaktivnu radionicu će vas voditi Rijad Smajlović, dugogodišnji iskusni Lead Infrastructure Engineer.

Cilj edukacije:

Cilj ove edukacije je da IT stručnjaci steknu znanje i vještine do te razine da mogu samostalno upravljati Azure servisima, provoditi sigurnosne kontrole, voditi brigu o sigurnosti, upravljati identitetima i pristupima aplikacijama i mrežama te uklanjati slabosti u Azureu pomoću različitih sigurnosnih alata. 

Edukacija je namijenjena:

IT stručnjacima koji žele usvojiti nova znanja i vještine kako bi mogli planirati, konfigurisati i upravljati koristeči ovu tehnologiju. 

Potrebno predznanje:

Fundamentalno znanje o Azure platformi, razumijevanje virtualizacijske tehnologije, poznavanje konfiguracije uključujući TCP/IP, DNS, VPN, znanje o administraciji i konceptima Active Directoryja, znanje o autentifikaciji i autorizaciji kao i upravljanju mobilnim uređajima.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.15
  Introduction
  Secure Access to Azure and Office 365
 • 11.30 – 12.30

  Coffee break
  Identity Protection
  Conditional access best practice

 • 13.30. – 14.30
  Security and compliance
 • 14.45 – 17.00
  Microsoft Defender
Predavač

Rijad Smajlović, dugogodišnji iskusni Lead Infrastructure Engineer.

Rijad je zaposlen kao Lead InfrastructureEngineer u firmi Authority Partners. 16 godina je radio u kompaniji Logosoft kao system Integrator gdje je učestvovao na svim bitnim projektima na kojima je Logosoft radio. 

Posjeduje dugogodisnje iskustvo u dizajnu i implementaciji kompleksnih sistemskih rjesenja baziranih na Microsoft tehnologijama. Kao Microsoft Certified Trainer je od 2006 godine i odrzao je desetine MOC kako u Logosoft edukacionom centru tako i pripremao radionice prema potrebama klijenata, isto tako rado prezentuje na Microsoft konferencijama. 

Posljednjih nekoliko godina aktivno radi na raznim projektima implementacije riješanja za Microsoft365 / Cloud solutions (Office365 / Azure) u poslovnom okruženju. Posjeduje niz Microsoft certifikata za sve oblasti na kojima radi i o kojim rado predaje.

Cijena

Kotizacija za učešće na radionici Microsoft Cloud Security iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 21. novembara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.