fbpx
Radionica: Postavljanje granica u poslovnoj komunikaciji
Datum održavanja: 17.04.2024.
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Edukacija je ograničena na 16 učesnika!

Opis:

Postavljanje granica predstavlja temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa i nije odraz sebičnosti ili straha. Suprotno ustaljenom mišljenju, granice ne impliciraju neiskrenost ili nepovjerenje, već su izraz samopoštovanja. One definiraju našu osobnost, način razmišljanja, područje prihvatljivosti, štite naš identitet, doprinose efikasnosti u poslovanju te su ključne za postizanje željenih rezultata.

U liderstvu, veliki izazov predstavlja postavljanje jasnih granica i njihovo komuniciranje, često zbog straha od mogućeg negativnog utjecaja na međuljudske odnose, percepciju drugih o nama i bojazni od gubitka slike o sebi kao empatičnoj, kolegijalnoj i pristupačnoj osobi. Međutim, moguće je održati sve te kvalitete i istovremeno jasno komunicirati svoje granice kroz izricanje ‘ne’.

Nejasno komunicirane granice često rezultiraju unutarnjim konfliktima, transformirajući ‘ne’ upućeno drugima u ‘ne’ upućeno samome sebi. Ključno je shvatiti da postavljanje granica ne isključuje empatiju; naprotiv, ono podržava održavanje zdravih odnosa, samopouzdanje, ugled i funkcionalnost.

Kroz naš interaktivnu radionicu, vodit će vas Ivana Pejić, certificirana CNVC trenerica za komunikacijske vještine i certificirana Hogan konsultantkinja za procjene ličnosti. 

Metode i pristup učenju:

Radionica se bazira na iskustvenom učenju, omogućavajući učesnicima da kroz iskustvo i refleksiju na vlastita iskustva tijekom radionice unaprijede svoje vještine i znanja.

Cilj edukacije:

Naš primarni cilj je osnažiti učesnike da razviju vještine prepoznavanja i komuniciranja vlastitih granica na način koji promiče sigurnost i nenasilje, čime se unaprjeđuje međuljudska dinamika u poslovnom okruženju. Kroz ovu radionicu, učesnici će naučiti kako jasno definirati šta za njih predstavlja prihvatljivo ponašanje i zahtjeve, te kako na konstruktivan način postaviti granice koje čuvaju njihov osobni i profesionalni integritet. Osim toga, radionica ima za cilj smanjiti anksioznost i nelagodu koja može nastati prilikom postavljanja granica, omogućavajući učesnicima da razviju samopouzdanje u izražavanju vlastitih potreba i očekivanja. 

Edukacija je namijenjena:

Radionica je namijenjena širokom spektru profesionalaca koji žele poboljšati svoje komunikacijske vještine, uključujući menadžere, lidera timova, HR stručnjake, kao i sve zaposlenike koji teže razvoju zdravih profesionalnih odnosa unutar radnog mjesta. Posebno je korisna za osobe koje se nalaze u pozicijama autoriteta ili one koje redovito upravljaju timovima i projektima, gdje je ključno održavati jasnu i učinkovitu komunikaciju. Radionica je također korisna za pojedince koji se žele bolje nositi sa stresom i izazovima u radnom okruženju, nudeći im strategije i alate za očuvanje vlastitog blagostanja kroz postavljanje zdravih granica. 

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.15
  Identifikacija granica;
 • 11.30 – 12.30

  Postavljanje granica kao oblik samozaštite;

 • 13.30. – 14.30
  Važnost granica za očuvanje kvalitetnih odnosa;
  Prevazilaženje straha i nelagode pri postavljanju granica;
 • 14.45 – 15.45
  Primanje odbijanja bez ulaska u ’emocionalnu dramu’;
 • 15.45 – 17.00
  Komuniciranje granica i izricanje ‘ne’ na siguran i nenasilan način;
Predavač

Ivana Pejić

Ivana je diplomirala je na Filozofskom fakultetu, ima 23 godine iskustva rada u formalnom obrazovanju i 7 godina u neformalnom obrazovanju za odrasle. Certificirana CNVC trenerica za komunikacijske vještine i certificirana Hogan konsultantkinja za procjene ličnosti.
Ivana ima bogato iskustvo u podržavanju grupa i timova u ovladavanju komunikacijskim vještinama s ciljem ostvarivanja vlastite dobrobiti i ugodnijih međuljudskih odnosa. Vodi Cenar za edukaciju i savjetovanje “Philia” u Tuzli, u okviru kojeg vodi savjetovanja i edukacije o komunikaciji i upravljanju odnosima.
Član je zajednice trenera u Internacionalnom centru za nenasilnu komunikaciju i suosnivač Mreže za nenasilnu komunikaciju BiH.
Komunikacijske vještine i sama svakodnevno usavršava u izazovima s kojima se susreće, što je stalna motivacija za permanentno učenje i razvoj.

Cijena

Kotizacija za učešće na edukaciji Postavljanje granica u poslovnoj komunikaciji iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 10. april iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.