fbpx
Datum održavanja: 13. decembar
10.00h - 16.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Seminar je ograničen na 16 učesnika!

Opis:

U današnje vrijeme gotovo je nemoguće biti uspješan u poslu ukoliko uz stručno znanje nemamo razvijene i «meke» vještine ophođenja s klijentima.

Gdje podvlačimo crtu?

Zašto čekati da nam pukne film? Ne prepuštajte da vam vlastitu granicu pokaže situacija u kojima je mjera, za Vas pređena svaka mjera. Budno i svjesno osvijestite i postavite svoje granice. Za početak definišite domen odgovornosti. Vaša je odgovornost Vaša namjera, Vaš postupak i Vaša reakcija na tuđi postupak, ali tuđi postupak nije Vaša odgovornost.

Šta je veći izazov: osvijestiti šta nećemo ili reći iskreno “ne”? Na “ne” smo osjetljivi jer se bojimo posljedica za svoj mir, za materijalnu sigurnost ili kvalitet odnosa. Na ovoj edukaciji istražujemo kako naći i iskazati svoje “ne”, a sačuvati mir, bliskost i ugodne odnose.

Kroz interaktivni seminar će vas voditi Ivana Pejić, certificirana CNVC trenerica za komunikacijske vještine i certificirana Hogan konsultantkinja za procjene ličnosti.

O modelu Nenasilna komunikacija, Maršala Rosenberga:

Komunikacijski model Marshalla Rosenberga (Nonviolent Communication – NVC) je rasprostranjen i prepoznat kao uspješan komunikacijski model utemeljen na empatijskom povezivanju sa sobom i drugima. Ne nudi instant rješenja za bolju socijalnu sliku iako ima jednostavnu strukturu koja je snažna i sveobuhvatna.

Usmjeren je na lični rast i razvoj pojedinca, na podršku razvoju drugih, a posebno je učinkovit za razvoj timova i stvaranje socijalne kohezije. Ostvaruje se kroz aktivno slušanje s ciljem razumijevanja potreba koje su u korijenu svakog ponašanja. Polazi od oblika mišljenja kojim se razlikuje objektivno opažanje od procjena i interpretacija, čime se nadilazi izazov osuđivanja, a aktivira kapacitet za empatiju. Empatija u Marshallovom modelu nije obavijena ružičastim velom romantike, nego podrazumijeva razumijevanje potreba – svojih i tuđih, što je osnova za kreiranje strategija za efikasno odlučivanje i djelovanje. Može se uspješno primjenjivati u ličnom i profesionalnom životu i daje mogućnost uspostavljanja uspješnijeg i ugodnijeg odnosa sa sobom i drugima. Rješava izazove kako očuvati, istaknuti i cijeniti integritet i autentičnost pojedinca i prihvatiti različitosti u grupi bez stvaranja konflikata.

Nakon radionice učesnici će:

Cilj seminara:

Razviti i osnažiti kompetencije uposlenika za adekvatnu brigu o sebi u svrhu zaštite od profesionalnog sagorijevanja i usvajanje komunikacijskih vještina za kreiranje klime lojalnosti i povjerenja u timu.

Seminar je namijenjen:

Svima koji žele unaprijediti aspekte brige o sebi, zaštitu od sagorijevanja i ostvariti ugodne odnose i komunikaciju s drugima u privatnom i profesionalnom životu.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.15
  Upoznavanje;
  Šta je asertivnost i zašto je važno postavljati granice;
  Šta nas sprečava u postavljanju granica;
 • 11.30 – 12.30

  Povezivanje s granicama u sebi i razvoj kompetencija za upravljanje sobom i adekvatnu brigu;
  Gdje su moje granice – kako odrediti jasno granice;
  Kako odrediti granice u izazovnim situacijama, kada “moramo”
  Zašto biramo da “moramo”;

 • 13.30. – 14.30
  Komunikacijske vještine za asertivno izražavanje;
  Kada reći NE;
  Kako NE utiče na odnos;
  Kako iskazati drugima granice i reći NE;
  Kako čuti NE;
 • 14.45 – 15.45
  Sinteza i zaključci;
 • 15.45 – 16.00
  Evaluacija.
Predavač

Ivana Pejić

Ivana je diplomirala je na Filozofskom fakultetu, ima 23 godine iskustva rada u formalnom obrazovanju i 7 godina u neformalnom obrazovanju za odrasle. Certificirana CNVC trenerica za komunikacijske vještine i certificirana Hogan konsultantkinja za procjene ličnosti.

Ivana ima bogato iskustvo u podržavanju grupa i timova u ovladavanju komunikacijskim vještinama s ciljem ostvarivanja vlastite dobrobiti i ugodnijih međuljudskih odnosa. Vodi Cenar za edukaciju i savjetovanje “Philia” u Tuzli, u okviru kojeg vodi savjetovanja i edukacije o komunikaciji i upravljanju odnosima.
Član je zajednice trenera u Internacionalnom centru za nenasilnu komunikaciju i suosnivač Mreže za nenasilnu komunikaciju BiH.

Komunikacijske vještine i sama svakodnevno usavršava u izazovima s kojima se susreće, što je stalna motivacija za permanentno učenje i razvoj.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Asertivnost iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 8. decembra iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.