Opis
HACCP je sistem upravljanja koji se odnosi na sigurnost hrane kroz analizu i kontrolu različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, počevši od prijema sirovina, skladištenja, rukovanja, pripremanja hrane, distribucije i konzumiranja krajnjeg proizvoda.
HACCP sistem je prilagođen različitim prehrambenim proizvodima i svim fazama u postupku proizvodnje i fazama rukovanja – “od njive do trpeze”.
Osnovni zahtjevi HACCP sistema
- Sačinjavanje liste svih mogućih opasnosti, sprovođenje analize rizika i definisanje kontrolnih mjera;
- To je nivo u procesu proizvodnje na kojem se može primijeniti kontrola u cilju sprječavanja, eliminacije ili svođenja te opasnosti na prihvatljivu mjeru;
- Minimalne, odnosno maksimalne vrijednosti za svaku kontrolnu tačku za biološke, hemijske ili fizičke opasnosti;
- Nadgledanje kritičnih kontrolnih tačaka;
- Uspostavljanje korektivnih mjera koje trebaju biti preduzete kada CCP nije pod kontrolom;
- Verifikuju se procedure radi potvrđivanja djelotvornosti HACCP sistema;
- Održavanje zapisa i dokumenata.
Cilj seminara
Polaznici seminara će steći cjelovita teorijska i praktična znanja potrebna za uspješnu implementaciju, provjeru i monitoring HACCP sistema. Obuka se sprovodi kombinacijom interaktivnog, nastavnog i grupnog rada, uz aktivno vježbanje na konkretnim primjerima iz prakse. Zvanje je primjenjivo u provjerama HACCP sistema koji je postao zakonska obaveza, a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi.
Seminar je namijenjen
Seminar je namijenjen pojedincima sa ili bez radnog iskustva, stručnjacima i djelatnicima iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije, stručnjacima za DDD, uposlenicima državnih institucija (općinskim službama, inspektorima, itd.) i drugima koji su involvirani u prehrambeni sektor.
- 10.00 – 11.30
Historijat i nastanak HACCP sistema;
Definicije i pojmovi u HACCP-u;
Preduslovi za primjenu HACCP-a;
Povlačenje i opoziv proizvoda; - 11.40 – 13-15
Važeći zakoni i pravila u proizvodnji i prodaji hrane;
Kontrola zdravstvene mikrobioloske ispravnosti hrane i trovanje hranom;
Vježba; - 13.45 – 15.00
Sadržaj HACCP sistema – Koraci i principi
1. Korak – Formiranje tima
2. Korak – Opis proizvoda
3. Korak – Opis namjene proizvoda i identifikovanje kupca hrane - 15.15 – 16.30
4. Korak – Izrada dijagrama toka procesa proizvodnje
5. Korak – Verifikacija dijagrama toka - 16.30 – 17.00
Pitanja prije nego što zvoni za kraj časa
Anel Hurem, Lead Auditor, Lead Tutor i konsultant za međunarodne standarde.
Diplomirao na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu. Profesionalnu karijeru započinje u prehrambenom sektoru, gdje se prvi put susreće sa međunarodnim standardima. Nakon toga, nastavlja karijeru u certifikacijskoj kući za međunarodne standarde, gdje se dodatno edukuje i stiče zvanje za Lead Auditora. Kao Lead Auditor obavio nekoliko stotina eksternih audita čime značajno širi spektar svoga znanja i djelovanja.
Sticanjem velike količine praktičnog iskustva, počinje svoje znanje prenositi i na druge, putem raznih seminara, edukacija i obuka. Sve navedeno je bila dovoljna inicijalna kapsula da se okuša u vlastitom biznisu i otvori vlastitu firmu Safety Quality Systems – SQS d.o.o. Sarajevo, te biva prepoznat kao consultant za međunarodne standarde kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu. U tom periodu završava i niz regionalnih seminara i između ostalih, stiče i zvanje Lead Tutora, kako bi mogao postati i zvanično predavač za međunarodne standarde. U svom portofoliu posjeduje niz uspješno sprovedenih seminara i obuka, te in house edukacija.
Nedugo zatim, biva angažovan u jednoj od članica velike grupacije na mjesto Izvršnog direktora i člana Uprave, gdje radi paralelno na dva fronta. Trenutno posvećen isključivo razvoju vlastitog biznisa i radu za nekoliko međunarodnih certifikacijskih i inspekcijskih tijela kao spoljni saradnik.
Cijena
Kotizacija za učešće na seminaru HACCP Manager iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 25. aprila iznosi 355,00 KM (+17% PDV).
U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).
U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).
Cijena uključuje:
- Učešće na seminaru
- Dokumentacija i nastavni materijali u printanoj formi
- Materijal za pisanje
- Potvrdu o učešću na seminaru
- Osvježenje na pauzama i zajednički ručak
Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.
Kontroling u ljudskim potencijalima za mene predstavlja jedan sasvim novi izazov, obzirom da sam cijelu karijeru provela u računovodstvu, ja smatram da sam danas kroz praktički dio uspjela shvatiti dio kontrolinga.
Predavanje koje je održao Nenad Trajkovski zasnovano je na pojašnjenju agilnog pristupa upravljanju projektima, uz osvrt na osnovne razlike tradicionalnog tzv. waterfall modela i agilnog pristupa. Predavanje je bilo jasno i lako razumljivo, uz mnogo primjera iz svakodnevnih poslovnih situacija sa kojim je project manageri susreću, što je određene koncepte i pojmove uspjelo još više približiti polaznicima Project Management Akademije.