fbpx
Datum održavanja: 28. april
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Seminar je ograničen na 14 učesnika!

Opis

HACCP je sistem upravljanja koji se odnosi na sigurnost hrane kroz analizu i kontrolu različitih bioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti, počevši od prijema sirovina, skladištenja, rukovanja, pripremanja hrane, distribucije i konzumiranja krajnjeg proizvoda.

HACCP sistem je prilagođen različitim prehrambenim proizvodima i svim fazama u postupku proizvodnje i fazama rukovanja – “od njive do trpeze”.

Kroz interaktivni seminar će vas voditi Anel Hurem, dugogodišnji Lead Auditor, Lead Tutor i konsultant za međunarodne standarde.

Osnovni zahtjevi HACCP sistema

Cilj seminara

Polaznici seminara će steći cjelovita teorijska i praktična znanja potrebna za uspješnu implementaciju, provjeru i monitoring HACCP sistema. Obuka se sprovodi kombinacijom interaktivnog, nastavnog i grupnog rada, uz aktivno vježbanje na konkretnim primjerima iz prakse. Zvanje je primjenjivo u provjerama HACCP sistema koji je postao zakonska obaveza, a čijom se implementacijom ispunjavaju i inspekcijski zahtjevi.

Seminar je namijenjen

Seminar je namijenjen pojedincima sa ili bez radnog iskustva, stručnjacima i djelatnicima iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva, turizma, proizvodnje, distribucije, transporta i trgovine hranom, veterine, sanitarnog inženjerstva, prehrambene tehnologije, poljoprivrede, agronomije, biohemije, hemije, biologije, stručnjacima za DDD, uposlenicima državnih institucija (općinskim službama, inspektorima, itd.) i drugima koji su involvirani u prehrambeni sektor.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.30
  Historijat i nastanak HACCP sistema;
  Definicije i pojmovi u HACCP-u;
  Preduslovi za primjenu HACCP-a;
  Povlačenje i opoziv proizvoda;
 • 11.40 – 13-15
  Važeći zakoni i pravila u proizvodnji i prodaji hrane;
  Kontrola zdravstvene mikrobioloske ispravnosti hrane i trovanje hranom;
  Vježba;
 • 13.45 – 15.00
  Sadržaj HACCP sistema – Koraci i principi
  1. Korak – Formiranje tima
  2. Korak – Opis proizvoda
  3. Korak – Opis namjene proizvoda i identifikovanje kupca hrane
 • 15.15 – 16.30
  4. Korak – Izrada dijagrama toka procesa proizvodnje
  5. Korak – Verifikacija dijagrama toka
 • 16.30 – 17.00
  Pitanja prije nego što zvoni za kraj časa
Predavač

Anel Hurem, Lead Auditor, Lead Tutor i konsultant za međunarodne standarde.

Diplomirao na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu. Profesionalnu karijeru započinje u prehrambenom sektoru, gdje se prvi put susreće sa međunarodnim standardima. Nakon toga, nastavlja karijeru u certifikacijskoj kući za međunarodne standarde, gdje se dodatno edukuje i stiče zvanje za Lead Auditora. Kao Lead Auditor obavio nekoliko stotina eksternih audita čime značajno širi spektar svoga znanja i djelovanja.
Sticanjem velike količine praktičnog iskustva, počinje svoje znanje prenositi i na druge, putem raznih seminara, edukacija i obuka. Sve navedeno je bila dovoljna inicijalna kapsula da se okuša u vlastitom biznisu i otvori vlastitu firmu Safety Quality Systems – SQS d.o.o. Sarajevo, te biva prepoznat kao consultant za međunarodne standarde kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu. U tom periodu završava i niz regionalnih seminara i između ostalih, stiče i zvanje Lead Tutora, kako bi mogao postati i zvanično predavač za međunarodne standarde. U svom portofoliu posjeduje niz uspješno sprovedenih seminara i obuka, te in house edukacija.
Nedugo zatim, biva angažovan u jednoj od članica velike grupacije na mjesto Izvršnog direktora i člana Uprave, gdje radi paralelno na dva fronta. Trenutno posvećen isključivo razvoju vlastitog biznisa i radu za nekoliko međunarodnih certifikacijskih i inspekcijskih tijela kao spoljni saradnik.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru HACCP Manager iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 25. aprila iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.