fbpx
Datum održavanja: 28. juli
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Seminar je ograničen na 14 učesnika!

Opis:

Ako ste programer koji radi na razvoju aplikacija koristeći Java, .NET ili neki drugi programski jezik koji koristi relacionu bazu podataka onda morate naučit i rad sa bazama podataka kako biste efikasno radili svoj posao. Čak i ako ste napredni korisnik računara i želite naučit manipulisati podacima koji se smještaju u bazu podataka, na pravom ste mjestu. Podacima se može manipulisati i korisno ih iskoristiti čak i bez naprednog znanja drugih programskih jezika.

Jeste li spremni zaroniti u svijet manipulisanja podacima? Trebat će vam dobro razumijevanje načina na koji se podaci pohranjuju, obrađuju i pristupa istim. Morat ćete identificirati različite vrste baza podataka koje odgovaraju vrsti podataka s kojima radite i šta obrada podataka zahtijeva.

Tokom našeg interaktivnog seminar naučit ćete osnovne koncepte koji stoje iza relacionih baza podataka i sistema upravljanja relacionim bazama podataka (RDBMS). Proučit ćete relacione modele podataka i otkriti kako se oni stvaraju i koje koristi donose te kako ih možete primijeniti na vlastite podatke. Upoznat ćete se s jednim od najboljih alata za pohranu podataka koji se trenutno koristi.

Interaktivni seminar je brz i lagan uvod u SQL Server i svijet relacionih baza podataka. Pokazuje kako rade baze podataka i kako koristiti jezik T-SQL vježbajući na jednom od najrasprostranjenijih i najsnažnijih sistema za upravljanje bazama podataka u korporativnom svijetu: Microsoft SQL Server.

SQL Server za početnike namijenjen je početnicima ali i onima koji žele poboljšati svoje vještine vezane za baze podataka. Tokom seminara naučit ćete kreirati tabele, relacije među njima, kreirati funkcije za višekratnu upotrebu i stored procedure pa čak i naučit kako indeksi rade i šta donose u smislu poboljšanja performansi. Ovaj seminar pokazati će vam da baze podataka ne trebaju biti teške.

Kroz interaktivni seminar će vas voditi Elvir Čišija, ekspert sa preko 20 godina iskustva u projektovanju, razvoju i administraciji baza podatak.

Cilj seminara:

Približiti polaznicima rad sa bazama podataka i pokazati da ne trebaju posebne vještine da bi se ovladalo navedenim tehnikama kao i unaprijediti znanja polaznika koji su se imali iskustva u radu sa podacima.

Metodologija rada:

Polaznici će navedene sadržaje i vještine usvojiti kroz teorijsko predavanje, praktične vježbe te razmjenom iskustva s ostalim polaznicima i predavačem.

Seminar je namijenjen:

Polaznicima koji su zainteresovani da uzmu učešće u radu sa bazama podataka ili čija je uloga proširena tako da uključuje rad sa bazama podataka. Namijenjen je u onima koji imaju određeno znanje iz ove oblasti koje žele da prošire.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.30
  Uvod u relacione baze podataka:
  Relacione baze podataka
  SQL Server Management Studio
  Uvod u TSQL
 • 11.40 – 13-15
  Modeliranje podataka i normalizacija
  Modeliranje podataka
  Kreiranje baze podataka
  Izmjene u strukturi baze podataka
  Osnove normalizacije
 • 13.45 – 15.00
  Relacije
  Uvod u relacije
  Planiranje referencijalnog integriteta
 • 15.15 – 16.30
  Performanse
  Indexi
  Performanse upita
  Konkurentnost u izvršavanju upita
 • 16.30 – 17.00
  Objekti baze podataka
  Tabele
  View-ovi
  Stored procedure
  Trigeri i funkcije
Predavač

Elvir Čišija

Više od 20 godina iskustva u projektiranju, razvoju i administraciji baza podataka, uglavnom u oblasti bankarstva, zdravstva i projektima državne uprave. 

Iskustvo gradio na projektima za IFC, AGFA, IOS, USAID, Inter-American Development Bank i sl. u Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Nakon više od 13 godina iskustva u bankarskom sektoru, trenutno vodi odjel za razvoj software-a u firmi MedIT, koja se bavi informatičkim riješenjima u medicini, a sa kojom je zadnjih godina učestvovao u implementaciji velikog broja projekata iz oblast zdravstva u regiji ex Jugoslavije. Posjeduje veliko iskustvo i strast u projektovanju i administraciji velikih i kompleksnih baza podataka na SQL Serveru od verzije SQL Server 2000 do novih verzija. Uključivanjem u velike projekte širom svijeta uvijek traži način da postane što produktivniji i učini SQL Server što zabavnijim.

U prethodnim godinama bio redovni predavač na Network konferencijama, a vrlo često predavao i na redovnim MS Community sastancima sa temama vezanim za Database modeliranje i Database administraciju.

U privatnom životu se, nakog godina pause vratio sviranju gitare.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru SQL Server za početnike iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 20. jula iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.