fbpx
Datum održavanja: 24. februar
10.00h - 17.00h
Edukacijski centar i Online uživo
Seminar je ograničen na 16 učesnika!

Opis:

Transferne cijene su jedno od najkompleksnijih poreskih pitanja, koji se nije dovoljno izučavao u obrazovnim institucijama. Jako puno je otvorenih pitanja sa kojima se susreću poreski obveznici u Bosni i Hercegovini prilikom izrade Izvještaja o transfernim cijenama.

Regulatorni okvir u Federaciji Bosne i Hercegovine, Zakonom o porezu na dobit (“Službene novine FBiH, broj 15/2016), u članu 46., propisuje obavezu poreznim obveznicima, koji učestvuju u transakcijama sa povezanim licima, da u trenutku podnošenja poreske prijave (31.03. tekuće kalendarske godine za prethodnu poresku godinu), moraju imati dokumentaciju o transakcijskim cijenama.

Dokumentacija mora sadržavati dovoljno informacija o pomenutim transakcijama, kao i analizu kojom dokazuje da su uslovi njegovih transakcija sa povezanim licima u skladu sa principom „van dohvata ruke“.

Također, objanist ćemo koncepte poreske optimizacije i kako ih koristiti.

Kroz interaktivni seminar će vas voditi Fahrudin Hasanović, ovlašteni procjenitelj i  forenzički računovođa.

Seminar će obrađivati više cjelina koje su Vam potrebne da uđete u “svijet” transfernih cijena, a napominjemo da se Zakon o porezu na dobit, propisuje novčane kazne za neposjedovanje dokumentacije o transfernim cijenama, koje se kreću u rasponu od 3.000 do 100.000 KM. Ističemo da po prijemu zahtjeva Poreske uprave ste dužni podnijeti dokumentaciju o transfernim cijenama u roku 45 dana.

OECD-ove Smjernice o određivanju transfernih cijena, definiraju da naknade u transakcijama između dva nezavisna pravna lica moraju biti odraz funkcija koje obavlja svako društvo. 

Predmetom funkcionalne analize se definiraju poslovi i rizici koje obavljaju pravna lica a ono što se postavlja kao imperativ je odgovor na sljedeća pitanja:

Pored toga, OECD-ove Smjernice o određivanju transfernih cijena, specificiraju sljedeće indikatore na kojima se zasniva analiza:

Seminar je namijenjen:

Seminar je namijenjen osobama koje su spremne stjecati nova znanja i sistematizirati postojeća znanja iz oblasti poreskog savjetovanja I izrade Izvještaja o transfernim cijenama. Isto tako seminar je namijenjen računovođama, internim revizorima, eksternim revizorima, bankarima, kreditnim analitičarima, poreznim savjetnicima, rukovodiocima finansija i računovodstva, svim razinama menadžera koji rade na poslovima poreskog savjetovanja.

Cilj seminara:

Cilj seminara je predstaviti transferne cijene, transakcije između povezanih lica i praktično pokazati kako sačiniti Izvještaj o transfernim cijenama u Bosni i Hercegovini, kao i uputi polaznike kako iskoristiti sve mogućnosti poreznog zakonodavstva u svrhu plaćanja manjeg poreza na dobit, te u isto vrijeme zadovoljiti odredbe standarda financijskog izvještavanja.

Teme i raspored edukacije
 • 10.00 – 11.15
  Pojam transfernih cijena
  Pravni okvir za analizu transfernih cijena u Bosni i Hercegovini
  Identifikovanje povezanih lica
 • 11.30 – 12.30
  Transakcije sa povezanim licima
  Kontrolisane i nekontrolisane transakcije
  Analiza industrije
  Funkcionalna analiza
 • 13.30. – 14.30
  Metode i izbor metode za analizu transfernih cijena
  Metoda usporedivih nekontroliranih cijena
  Metoda preprodajne cijene
 • 14.45 – 15.45
  Metoda cijene koštanja uvećana za upobičajnu zaradu
  Metoda podjele dobiti
  Metoda transakcijske neto marže
 • 15.45 – 16.00
  Korištenje baze podataka
  Praktičan primjer izrade Izvještaja o transfernim cijenama
  Pitanja prije nego što zvoni za kraj časa
Predavač

Fahrudin Hasanović

Internom revizijom se bavi više od dvadeset godina, a radno iskustvo je sticao u Odjelima interne revizije Raiffeisen Bank Sarajevo i BH Telecom Sarajevo. Vršio je dužnost predsjednika i člana Odbora za reviziju u više privrednih društava. Pored toga, bavi se poslovnim finansijama, procjenama vrijednosti pravnih osoba, forenzičkom revizijom i transfernim cijenama. Autor je više članaka iz oblasti poslovnih finansija, revizije, forenzičke revizije i sl. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smjer finansijski menadžment. Vlasnik je domene i web sajta: www.forensicandfraud.ba. Dugogodišnji je član i predavač u Institutu za internu reviziju BiH. Član je Saveza računovođa i revizora FBIH/RS. U slobodno vrijeme se bavi tenisom, trčanjem i skijanjem. Nabrajat ćemo dio Licenci/Certifikata koje posjeduje naš predavač: Certifikat za forenzičkog računovođu, Licenca za Ovlaštenog procjenitelja ekonomske vrijednosti pravnih osoba, imovine, obaveza i kapitala, External Quality Assessor in accordance with the IIA Standards, Nacionalni Certifikat ovlaštenog internog revizora u BiH (oblast: banke, IT i javni sektor/NGO), Certifikat internog revizora za javni sektor izdatog od Ministarstva finansija, Diploma za „Forensic Accounting Level 4“ izdata od ABC Awards & Certa Awards, UK.

Cijena

Kotizacija za učešće na seminaru Transferne cijene i porezna optimizacija poslovanja iznosi 395,00 KM (+17% PDV). Cijena kotizacije za rane prijave do 18. februara iznosi 355,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 3 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 310,00 KM (+17% PDV).

U slučaju prijave 5 i više učesnika iz iste organizacije/kompanije, cijena po učesniku je 280,00 KM (+17% PDV).

Cijena uključuje:

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.