fbpx
Zaštita solarnih elektrana visokog rizika videonadzornim sistemima

MVM je državna grupacija koja ima misiju obezbijediti pristupačnu i čistu energiju. Njihov portfolio pokrica ukupni domaći energetski sistem u Mađarskoj, gdje je dominantni trgovac na veliko, sa razvijenim poslovanjem i u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Rumuniji i drugdje i Europi. Aktivno povećava svoje prisustvo na regionalnim tržištima, uz širenje u poljima održive energije uključujući solarnu energiju, hidroenergiju i prirodnu nuklearnu energiju. Generisana električna energija koju MVM Group proizvodi je već 83% čista, carbon-neutral, energija.

Zaštita privatnosti stanovnika obližnjih naselja

MVM je imao 14 fotonaponskih elektrana koje je trebalo zaštititi, a koje se nalaze u gusto naseljenom području, vodeći računa o privatnosti stanovnika obližnjih naselja. Zahvaljujući svojoj lokaciji, postrojenje je bilo pod visokim rizikom vandalizma, upada i krađe opreme. Također zbog arhitekture okolnih naselja, tradicionalni sistemi zaštite poput zaštitne ograde i standardnog vizuelnog videonadzornog sistema nisu mogli biti korišteni.

Odjel sigurnosti MVM-a obratio se kompaniji Hanwha Vision za rješenje sa termalnim kamerama, koje bi istovremeno zaštitilo imovinu kompanije visoke vrijednosti u vidu fotonaponskih elemenata ali i privatnost stanovnika okolnih naselja poštujući GDPR odredbu. Preko 100 termalnih kamera instalirano je zajedno sa PTZ pokretnim kamerama sa funkcijom preuzimanja. Korišteni su modeli Hanwha Techwin TNO-4030T, TNO-4040T, i TNO-4050T termalnih kamera.

„Hanwha Vision ima veoma ujednačenu prozivodnu liniju sa odličnim funkcionalnostima i razumnim cijenama.“, rekao je Tamás Tánczos, inžinjer sigurnosti u MVM. „Bio je to prirodan izbor kada smo shvatili da na predmetnoj lokaciji nećemo moći koristiti zaštitnu ogradu, IC, ili mikrovalove za detekciju provalnika. Sa termalnim kamerama smo sigurni da nikakvi lični podaci neće biti prikupljeni.“, dodao je Tánczos.

Inteligentna video-analitika

Termalne kamere pomažu MVM-u u zaštiti fotonaponskih postrojenja bez narušavanja privatnosti privatnosti stanovnika okolnih naselja.
Opremljene su funkcionalnostima detekcije pokreta, preuzimanja praćenja objekata između kamera, tamperinga, lutanja, detekcije smjera kretanja i audio detekcije. Kamere TNO-4040T i TNO-4050T također mogu detektovati promjene u temperaturi nastale zbog eventualnog požara, te detektovati udar, što bi moglo biti indikacija dislokacije ili jakog udara na uređaj.

Dok kamera konstantno traga za potencijalnim upadom i pokretima, operater se može posvetiti drugim aktivnostima, a fokusirati se na nadzor po dobijenom alarmu od samog sistema. Ovo čini sistem inteligentnijim i efikasnijim u poređenju sa tradicionalnim metodama zaštite kao što su zaštitna ograda ili standardne videonadzorne kamere.

Obzirom da kamere rade pomoću termovizije, na njih ne utiču niski nivoi svjetlosti ili vidljivosti, pa tako ni vremenski uslovi ne utiču na njihovu efektivnost. Operateru je konzistentno dostupna dobra slika i rezolucija, bez obzira na uslove okoliša.

Daljnji razvoj sistema

Projekat je inicijalno obuhvatao 14 lokacija, ali kako su se efektivnost i prednosti Wisenet kamera dokazale, MVM se odlučio proširiti sistem i na ostala postrojenja iz svog portfolija. U MVM-u također razmatraju i uvođenje termalnih kamera za ugrađenom vještačkom inteligencijom (AI) čim iste budu i zvanično puštene na tržište.

Izvor: https://hanwhavision.eu/mvm-group/

In-House edukacije

Za dodatne mogućnosti, informacije i ponudu organizacije InHouse edukacije.